Ik heb pas echt stress als er even geen problemen zijn

kopp, kind van ouder met psychische problemen, foto uit de jaren 60, moeder met een aantal kinderen, n.a.v. uitspraak ik heb pas echt stress als er geen problemen zijn it foto

Bij Margriet ‘M’ aan tafel zit KOPP/KVO-kind Nikki, in de uitzending van 15 mei 2019. Haar moeder, met diagnose borderline, is erbij. Monique Nolte maakt een film over het fenomeen KOPP/KVO (Kind van Ouder met Psychische Problemen/Kind van Verslaafde Ouder) en haar verbazing is groot: 600.000 kinderen in Nederland zitten in het zelfde taboe als Nikki. Zij is een meisje van 15, met de dagelijkse zorg voor haar moeders wisselende stemmingen en psychiatrische gedrag.

‘Wat doet dit met je?’ Nikki vertelt over de schaamte, het 24/7 alert zijn op haar moeders grilligheid, niet naar school durven uit bezorgdheid, de omgedraaide ouder-kindrelatie, de uitputting en ze voelt zich niet begrepen. Ze weet dat dit door zal gaan tot haar moeders overlijden.

‘U bent meegekomen met uw dochter, daarmee bent u een grote uitzondering’, zegt Margriet tegen de moeder. Deze erkent de problemen, haar dochter haalt haar dagelijks uit haar woedeaanvallen. De leegte en het niet kunnen functioneren in de maatschappij blijven echter. Ze weet dat haar dochter nooit zorgeloos zal zijn. Nikki zegt: ‘ik heb pas echt stress als er even geen problemen zijn.’

Is er hoop voor Nikki? In therapie ervaart ze nauwelijks hulp, haar omgeving kende haar taboe niet. Op haar school komt steun van een fijne docent, die vraagt ‘hoe is het Nikki’ en dan echt luistert naar haar antwoord. Wie had gedacht dat dat al zo kan helpen?

Nikki’s verhaal vertoont grote gelijkenissen met het mijne, hoewel ik volwassen ben. Gewend zijn aan elke dag overleven in je jeugd, zorgt in het volwassen leven voor uitdagingen.

Er komt nu gelukkig aandacht voor kinderen, maar volwassen KOPP/KVO kunnen bijna nergens terecht. Contact met andere KOPP/KVO  volwassenen kan voelen als thuiskomen, als hulp. Binnen de gezondheidszorg zijn er bijeenkomsten die gericht zijn volwassen KOPP als slachtoffer. Ik heb een geheel andere visie: aansluiten bij de bestaande kracht, een beetje humor en elkaar verder helpen van overleven naar ontspannen leven.

Ken je iemand die deze steun kan gebruiken of geldt het voor jouzelf? Laat het me weten en neem contact met mij op.

Je bent van harte welkom!

Ik heb pas echt stress als er even geen problemen zijn
Schuiven naar boven